Superar l'instrumentalisme polític: la participació com a eina de canvi
Des de l’Assemblea Local de la CUP Lleida, volem expressar la nostra preocupació davant l’enfocament de l’Ajuntament sobre els processos participatius inclosos en el programa Barris Vius. Ens preocupa que aquests es limitin a ser un exercici propagandístic lluny de ser l’eina transformadora que la nostra ciutat necessita.
La participació ciutadana no pot ser un tràmit simbòlic. No n’hi ha prou amb organitzar tallers puntuals o oferir espais informatius, una dinàmica que es repeteix sovint en les polítiques actuals de la Paeria i que perpetua un model de participació superficial. Perquè sigui efectiva, cal que sigui un procés profund i deliberatiu que garanteixi la representació de tots els sectors socials, especialment aquells més vulnerables que habitualment són invisibilitzats i exclosos. Cal que l’escolta ciutadana es tradueixi en decisions compartides i accions reals, i això només és possible amb temps, voluntat política i una complicitat activa entre els diferents col·lectius de la ciutat.
Entenem la participació com una eina transformadora, capaç de redefinir necessitats, redistribuir el poder i reconfigurar les relacions entre institucions i ciutadania. Però perquè això sigui real, és imprescindible assegurar espais inclusius i deliberatius, que facilitin la implicació activa del teixit social i que estiguin alliberats de terminis inassumibles i ritmes imposats. Malauradament, el programa Barris Vius, igual que altres iniciatives recents de La Paeria, com el fallit procés participatiu per a l’elaboració del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Lleida, segueix un patró desorganitzat i superficial, molt lluny de la profunditat i el compromís que requereix una participació ciutadana autèntica.
La participació ha d’anar més enllà de refrendar decisions preses prèviament per legitimar accions de govern tal com sovint es percep en les dinàmiques actuals. Necessitem processos connectats a una estratègia integral, orientats a la codecisió i la cogestió, que posin la ciutadania al centre. Si no és així, el discurs participatiu esdevé una eina de maquillatge polític, buida de transformació real.
Si volem barris vius, les persones que els habiten han de ser les protagonistes del seu futur. Des de la CUP Lleida, exigim processos participatius que siguin honestos, profunds i vinculants. Això implica replantejar les polítiques actuals per garantir que la participació sigui un motor real de transformació, capaç d’empoderar la ciutadania i avançar cap a una societat més justa i equitativa.
Assemblea Local de la CUP Lleida