La CUP insisteix en una taxa per regular el preu de l'aigua i demana sancions a Aigües Lleida

Davant la notícia que la concessionària del servei públic d'abastament municipal d'aigua ha estat cobrant la nova tarifa que acaba d'entrar en vigor, no obstant, des del mes de gener tornem a recordar que l'ajuntament té una eina per posar fi a aquesta mnaca de control del cobrament de l'aigua: regular el preu de l'aigua per taxa municipal dins una Ordenança Fiscal.
 

Reiterem així la proposta de la Crida per Lleida-CUP que feiem l’octubre del 2015, quan vam presentar a la Comissió Informativa per les Polítiques de Gestió dels Recursos, la Seguretat Pública i l’Organització Municipal una proposta d’elaboració d’una ordenança fiscal pel pagament del servei de l’aigua, per tal que aquest es reguli mitjançant un sistema de taxes i no pas de tarifes. 

 
El perquè proposem l'aprovació d'una taxa es resumeix en 3 punts:
 
1.- Perquè dins la taxa només s’hi pot incloure el cost del servei. D’aquesta manera, s’evitaria que en el rebut s’hi afegissin altres conceptes, que es podrien explicar per l’interès de les empreses monopolístiques que gestionen els serveis públics com l’aigua, per augmentar el seu marge de beneficis.
2.- Perquè regular el pagament de l’aigua a través d’una taxa blinda la llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. D’aquesta manera, és l’Ajuntament qui cobra, no l’empresa que té la concessió del servei privatitzat i en cas d’impagaments, és el consistori qui ha de decidir com es procedeix. Per contra, amb l’actual sistema tarifari qui gestiona el cobrament és la concessionària i és aquesta qui pren la decisió en els casos de talls de subministrament o, com ha passat ara, quan aplica una puja.
 
3.- Perquè només una taxa de l'aigua garanteix més transparència i participació, atès que una ordenança fiscal de la taxa s’exposa al públic abans de ser aprovada i tothom hi pot fer al·legacions. En canvi, no es preveu cap tipus de participació pública quan s’aproven les actuals tarifes, que es cuinen al despatx d'Aigues Lleida, es pacten amb els partits en aquest cas ERC, comuns i PSC, i només es porten a la Comissió de Preus que les valida sistemàticament.
 
La taxa de l'aigua és una eina més de control democràtic d'un servei que nosaltres proposem que es remunicipalitzi, com ja han fet municipis com París o, d’altres de més propers com Arenys de Munt, Bellpuig o Ripolletper tal de garantir-ne la universalitat i el control democràtic.
 
Per últim exigim que la Paeria com a òrgan de contractació que ha de controlar el compliment del contracte del concessionari obri un expedient sancionador per depurar en el seu cas responsabilitats i amb imposició de les penalitats corresponents.