La CUP presenta una moció per promoure l'agermanament de Lleida i Xàtiva


La CUP ha presentat, dilluns 7 d'octubre, una moció a la Paeria per reclamar l'agermanament de les localitats de Lleida i Xàtiva en ocasió del 300 aniversari de la caiguda d'ambdues ciutats en mans de les tropes borbòniques, que comportà, el 1707, que fossin víctimes d'una brutal repressió per part de les tropes ocupants. Amb aquest acte la CUP proposa agermanar formalment dues ciutats que ja estan agermanades per la història i per una cultura compartida .



Text de la moció presentada per la CUP 



 



La Candidatura d'Unitat Popular de Lleida presenta al registre de l’ajuntament una proposta de resolució on es proposa que el consistori commemori els 300 anys de la batalla d'Almansa i la caiguda de la ciutat de Lleida en mans borbòniques el 1707, promovent l’agermanament de la ciutat amb la vila germana de Xàtiva. 



INTRODUCCIÓ



El 25 d'abril de 1707, a la població manxega d'Almansa, els exèrcits borbònics, comandats pel duc de Berwick, van derrotar la coalició austriacista en una batalla sagnant. Arran d’aquesta derrota, les tropes francocastellanes ocuparen els Regnes d'Aragó i de València i una part de les terres de ponent del Principat de Catalunya. Aquell mateix any, Xàtiva i Lleida foren saquejades i incendiades com a mesura de càstig ordenada per Felip V de Borbó, que el 29 de juny de 1707, signà els Decrets de Nova Planta per a l'Aragó i València, que més endavant també promulgà a Mallorca (1715) i Catalunya (1716).






Si existeix alguna ciutat dels Països Catalans amb la que els i les lleidatanes compartim (per la seva brutalitat) un dels episodis més tràgics de la nostra història, en aquest cas l’entrada de tropes i la salvatge repressió borbònica de l’any 1707, és sense cap mena de dubte la vila de Xàtiva.






Situada també al ponent de la geografia de la nostra nació i exercint la capitalitat de la comarca de La Costera, Xàtiva ha estat al llarg del temps una de les viles més importants del País Valencià, arribant a ser-ne la capital durant un breu període del  segle XVIII. Actualment compta amb 28.222 habitants (segons el cens de l’any 2005), i encara que el seu pes demogràfic actual és menor, continua sent una de les ciutat referents històriques i culturals del sud del nostre país. Els seus habitants s'anomenen xativins i xativines, encara que popularment es coneixen pel seu malnom, el de “socarrats” i “socarrades”, perquè la ciutat va ser cremada durant la Guerra de Successió europea per Felip V, un personatge d’infaust record per als seus habitants i del que es guarda un retrat penjat al revés en el Museu de l'Almodí de la vila, com a acte de desgreuge. 




L'incendi de la ciutat començà el 19 de juny del 1707 i acabà a inicis de març del 1708. Tan sols es salvaren de la destrucció les esglésies i els béns dels botiflers. Felip V autoritzaria, més tard, la reconstrucció de la ciutat, ordenant, en un edicte del 17 d'abril del 1708, la tornada a Xàtiva de tots els habitants que provaren llur fidelitat al monarca. La ciutat s'havia de dir Colonia Nueva de San Phelipe. Juntament amb Xàtiva i després de la desfeta de la batalla d’Almansa d’aquell mateix any 1707, un llarg seguit de ciutats com Vilarreal, Ontinyent, Elx, Alcoi,... i també Lleida, acabarien caient sota control de l’exèrcit borbònic en els mesos posteriors i patint en molts casos i especialment en el cas de les capitals de La Costera i del Segrià, la seva destrucció total, les matances de civils i resistents i els nombrosos incendis provocats per l’exèrcit ocupant. 



Xàtiva i Lleida doncs, comparteixen el martiri i un llarg seguit de represàlies, pel fet d’haver-se mantingut ciutats i viles fidels a les nostres llibertats nacionals. Uns fets  que ara, 300 anys després, cal recuperar de la seva memòria històrica, per reivindicar que som un poble viu i conscient de la seva història. I l’agermanament de totes dues en seria una excel·lent forma palesar-ho, comportant un inevitable intercanvi cultural, de persones, de coneixements tècnics, de productes, d’idees,...  entre dos territoris dels Països Catalans que entre moltes altres coses, tenen en comú una mateixa llengua, el parlar i la cultura.  



És per això que la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) proposa al Ple Municipal de l’ajuntament de Lleida l’aprovació de la següent resolució: 



RESOLUCIÓ 



1. Que l’ajuntament de Lleida iniciï els tràmits corresponents per tal de promoure l’agermanament de les dues ciutats a nivell institucional



2. Que l’ajuntament de Lleida promogui les activitats culturals adients per tal d’explicar al conjunt de la ciutadania de la ciutat els motius històrics i culturals en que es sustenta aquesta iniciativa.



3. Que l’ajuntament de Lleida promogui tot tipus d’activitats d’intercanvi cultural, econòmic i social amb el teixit associatiu i cultural de la ciutat de Xàtiva     Candidatura d'Unitat Popular de Lleida  



Lleida, 7 d’octubre de 2007