Quan parlar de participació és símptoma de manca de maduresa democràtica


Arran de la resposta del regidor Joan Gómez a l’article de la Candidatura d’Unitat Popular “Participació Ciutadana: Ajuntament 0” volem fer les següents consideracions: Que Lleida compta amb nombroses entitats i persones interessades i sensibles amb la participació ciutadana és un fet innegable i que ens satisfà profundament. També és un fet innegable que la societat civil de la ciutat constitueix el teixit bàsic en el qual ens desenvolupem com a comunitat. Lleida la fan els ciutadans/es que desinteressadament treballen per a dibuixar un projecte de ciutat més democràtic, vertebrat, participatiu i socialment just.



Quan la CUP va publicar l’article el qual ha suscitat la resposta del sr. Joan Gómez, en cap moment va desautoritzar l’important paper de part de la societat civil de la ciutat que va participar en el procés d’elaboració dels Reglaments aprovats l’any 2006. Las tasca d’aquestes persones i dels tècnics i col·laboradors professionals és, sens dubte, font de legitimació del document que tenim actualment. La CUP sempre ha destacat la importància que té legitimar les accions de govern a través de la consulta i la implicació d’agents externs en el disseny de les polítiques publiques. Tanmateix però també és una realitat el fet que les convocatòries per assistir a aquests processos no varen ser obertes ni comunicades per igual a tota la ciutadania. I cal assumir que aquesta política d’actuació compta amb el beneplàcit de l’Ajuntament. 



L’article de la CUP no es basava en una crítica dels Reglaments ja que, ans al contrari, apostem per dotar-los de força i capacitat d’obertura i interlocució real. Sense fer aquesta aposta, sí que són reglaments inútils de cara a la galeria. Emplacem al regidor de participació a rellegir les nostres consideracions doncs, en cap moment, hem negat l’existència de mecanismes participatius. El que qüestionem obertament, a pesar que el regidor en desviï l’atenció, és conèixer com els òrgans existents permetran activar processos participatius, quin pla director de participació té la Regidoria i quin és el pla comunicatiu per difondre tota aquesta informació a la ciutat. Amb la reedició del Reglament, solament, no s’aconseguirà la promoció i l’extensió de la cultura participativa i, aquest, ha de ser un objectiu bàsic de les polítiques que s’implementen. 



La Regidoria de Participació i, per extensió el seu màxim representant, el seu regidor, han de promoure, si volen ser coherents amb l’acció que desenvolupen, la capacitat de diàleg i debat crític a la ciutat. Símptoma de manca de maduresa democràtica és evitar les interpel·lacions sobre quina serà l’acció de la Regidoria en els interrogants plantejats; manca de maduresa democràtica és titllar de “desautorització a la lleugera” unes consideracions que han de formar part de la reflexió de la Paeria pel deure i compromís que té, precisament, amb el sistema democràtic. Som conscients que el nostre sistema polític es basa en un model representatiu on el Ple Municipal té la major capacitat decisòria. Tanmateix, com a regidor de participació hauria de ser capaç d’analitzar quin és l’escenari actual de participació política: importants dèficits democràtics que es fan evidents en una mala articulació democràtica entre polítics i ciutadania. Aquest fet s’ha vist clarament constatable en un descens important de la participació tan en els partits, com en les xifres d’abstencionistes a les eleccions. Si la legitimitat del sistema polític perd força i, en detriment, els nivells d’interès i participació, cercar nous mecanismes que els revitalitzin. Aquest és l’objectiu central de la creació de fórmules novedoses de participació. I, recordem, que aquesta és una de les finalitats per les quals s’han desenvolupat espais públics com el que vostè ocupa. 



La CUP és un projecte que des del principi neix amb vocació de servei públic i de construcció d’un projecte de debat crític i constructiu obert. Per a fer polítiques participatives cal creure en un sistema que vagi més enllà de l’actual sistema caduc de representació. Els ciutadans es cansen de rebre gat per llebre. Les idees que es desprenen del seu article exposen perfectament quin model de participació vol per Lleida: participació sota les directrius polítiques que vostès determinin. Els queda pendent l’assignatura d’obertura i discussió en participació.