La CUP de Lleida impulsem un manifest en defensa de la llengua
Ara més que mai, la defensa de la llengua i la cultura catalanes hauria de ser un dels principals objectius de la nostra societat. Més enllà del fet que ens defineixen com a nació, són eines d'acollida que ens permeten assolir objectius primordials pel país com la inclusió i la cohesió social.
La llengua i la cultura és allò que ens vincula al nostre territori, allò que teixeix les nostres relacions, i al cap i a la fi, ens defineixen com a poble. Davant de l'amenaça constant arreu dels Països Catalans és hora que totes sumem en la defensa d'aquest patrimoni. És per això que des de la CUP de Lleida volem impulsar el següent manifest, al que us podeu adherir de forma col·lectiva o individual en el següent enllaç.
La societat lleidatana coneix molt bé el que és lluitar per salvar els mots i la nostra identitat que s’expressa, entre altres trets, mitjançant la llengua que ens és pròpia. Una ciutat a qui durant un llarg i fosc període antidemocràtic se li va negar el seu topònim en català, ara ha de veure, en ple segle XXI, com a partir de l’entrada de l’extrema dreta a la Paeria aquest 2023 junt a la deriva monolingüista que els partits constitucionalistes lleidatans PSC, C’s i PP han exercit o tolerat en cada cas, es torna a posar en risc la pervivència de la llengua a la nostra ciutat.
D’exemples de l'onada reaccionària que recorre les institucions al País Valencià, les Illes o la Catalunya Nord tothom en tenim en ment: des de l’abolició del requisit del coneixement del català pel personal sanitari fins a la supressió de revistes infantils. Ara, amb l’entrada de l’extrema dreta als ajuntaments i el gir de molts municipis cap a governs constitucionalistes, d’ençà de la darrera contesa electoral, és qüestió de temps que aquests atacs arribin també al Principat i, més concretament, a Lleida. No oblidem, tampoc, la situació de desempara de la Franja de Ponent que, sota administració aragonesa, està vivint l’aniquilació del català de tot àmbit públic per recloure’l a l’ús privat.
Al Principat és evident que la normalització lingüística no s’ha completat i que, fins i tot, hem retrocedit. Però per què, en menys d’un segle, la llengua ha passat a ser la dominant a estar minoritzada en el seu propi territori? Hi ha diversos fets i dinàmiques que ens han dut fins aquí: les imposicions del franquisme, la bilingüització forçosa de la comunitat lingüística, la tendència posterior a canviar de llengua, la pressió mediàtica, les mitges veritats dels successius governs de la Generalitat que han fet gala de la immersió lingüística -aplicada amb més o menys èxit- sense arribar a garantir l’ús social ni el prestigi de l'idioma, i en darrer lloc, l’arribada de persones nouvingudes durant els darrers 20 anys que ha evidenciat que el model no funcionava i que no s'estava preparat. Però no s’ha volgut afrontar ni fer gaire soroll, no fos cas que es despertés el monstre del nacionalisme espanyol... Comprar el seu marc mental ha estat regalar-los una victòria sense precedents. Que quedi clar: l’única llengua que s’imposa dia rere dia a Catalunya és l’espanyol.
La manca de conscienciació ens han dut, en el pitjor dels casos, a l’autoodi i, en el millor, en un acomplexament propi de súbdits i no de ciutadania que estima i parla la seva llengua amb normalitat. Cal que les persones que sabem parlar català fem de transmissors d’aquesta llengua. Avui dia, mantenir-se en català arreu, en tots els contextos, és un acte revolucionari. Treballem plegats perquè no ho sigui, perquè sigui un acte de normalitat.
Aquest procés d’anorreament dels drets de les persones catalanoparlants arreu compta, a més, amb el suport del poder judicial espanyol que, no sols està permetent la vulneració dels nostres drets lingüístics sinó que, en àmbits com l’escola, directament l’està perpetrant amb sentències arbitràries i injustes com la del 25%. Un percentatge que, a hores d’ara, no troba fonament legal en cap llei emanada pel Parlament de Catalunya competent en matèria educativa. Però això no és obstacle per al dret creatiu de la justícia espanyola en la seva croada per uniformitzar la parla i, amb ella, la idiosincràsia dels pobles d’Espanya.
Ponent no és un territori aliè a aquests atacs al català, en tota la demarcació retrocedeix l’ús de la nostra llengua en diversos àmbits alhora que els nostres representants romanen completament passius, i els qui es mouen, ho fan precisament per apuntalar el procés de substitució lingüística en favor del castellà.
Perquè darrera d’aquest atacs contra la llengua i els nostres drets, el que s’hi amaga és la por a la diferència i, encara més, a la llibertat per decidir el nostre futur en pau, entenem que és moment de fer una passa endavant com a societat lleidatana en defensa del català. La llengua catalana és part essencial de la identitat de Catalunya i la seva defensa una qüestió de país, el coneixement de la nostra llengua garanteix el dret a formar-ne part en igualtat de condicions, independentment de l’origen de cadascun de nosaltres.
Perquè creiem que és normal voler impulsar l’ús social de la nostra llengua i demanar la millora del seu estat actual a la nostra ciutat. Perquè volem contribuir a desvetllar la consciència lingüística de la societat, fer del català un factor clau per a l’emancipació cultural i personal. Perquè la recuperació de la plenitud del català és una tasca que necessita de l’esforç de tothom: societat civil, institucions i ciutadania.
Per tot això, les entitats sotasignants exigim a les institucions locals (Paeria, Consell Comarcal del Segrià i Diputació de Lleida) el compliment dels següents,
COMPROMISOS
1.- Donar suport a l’escola en català preservant l’actual model lingüístic de país, com a l’únic model d’èxit educatiu, d’equitat i de cohesió social.
2.- Implantar una xarxa pública municipal de biblioteques amb programació de foment de la lectura en català adreçada a tots els públics.
3.- Foment de la producció cultural, artística i digital en català a Lleida.ç
4.- Garantir que s’imparteixin cursos de català gratuïts a tots els centres cívics.
5.- Dotació de material de lectura en català per a infants, centres educatius i entitats que treballen per la inclusió.
6.- Programació d’activitats culturals i educatives en català, gratuïtes, dins el programa Educació a l’abast.
7.- Inserció de clàusules lingüístiques en les licitacions de contractes públics que garanteixin l’ús del català en les prestacions dels serveis públics, contractes d’obres, serveis i subministraments a les institucions lleidatanes.
8.- Foment de l’ús del català en accions d’emprenedoria empresarial i del comerç local.
9.- Foment de l’ús del català en l’àmbit del treball, amb accions concretes dins el Pacte Social o altres mecanismes de col·laboració institucional amb els sindicats.
10.- Ajuts per a l’aprenentatge i ús del català per part d’entitats de persones nouvingudes o que treballen en favor de la inclusió i l’antiracisme.
11.- Difusió del reglament d’ús lingüístic municipal i inclusió en la Carta de Drets de la ciutadania lleidatana, per a normalitzar el seu ús en tots els àmbits.
12.- Assessorament en la defensa dels drets lingüístics en cas de discriminació.
13.- Foment del català en les pràctiques esportives, especialment dins les instal·lacions municipals garantint el dret de les persones usuàries a rebre activitats esportives dirigides en català.
14.- Signatura d’un compromís dels càrrecs electes de garantir i promoure l'ús del català en tots els àmbits on actuen perquè hi sigui present com a llengua de ple dret.
15.- Donar suport al català en els mitjans de comunicació locals.
16.- Organitzar i col·laborar en campanyes de normalització lingüística.
17.- Lluitar contra la segregació escolar i veïnal per motius d'índole racial, social, lingüística, cultural o econòmica.
18.- Foment del català en els usos tecnològics: digitalització, robotització, xarxes socials, jocs i esports, cercadors, àmbit professional i científic.
19.- Reconèixer la unitat de la llengua catalana i potenciar mecanismes de cooperació entre el País Valencià, les Illes Balears i Catalunya, i molt especialment entre Ponent i la Franja de Ponent.
20.- Donar suport al reconeixement de l’ús del català a les institucions de l’Estat espanyol i en l’àmbit internacional, especialment a la Unió Europea, proposant el seu reconeixement i possibilitant el seu ús.
L'adhesió al manifest es pot fer de forma individual o col·lectiva en el següent enllaç.