La CUP de Ponent presenta una campanya contra les ARE


L’Assemblea Territorial de la CUP de Ponent, integrada per les assemblees locals de Balaguer, Biosca, Lleida, Plana d’Urgell i Torà va presentar el 4 de desembre, al·legacions al Pla Director de Ponent que inclou les Àrees Residencials estratègiques d’Almacelles, Balaguer, les Borges Blanques, Cervera, Lleida, Mollerussa i Tàrrega. Aquestes al·legacions van ser l’inici de la campanya contra les Àrees Residencials Estratègiques que preveuen la creació de 10.000 pisos mes a Ponent, i que tindrà continuïtat amb una campanya de difusió del que suposen aquestes AREs mitjançant material gràfic, documental i amb diverses xerrades arreu del territori.



El dia 24 de gener a les 20 de la tarda a la Biblioteca Comarcal de Tàrrega iniciem el cicle de xerrades de difusió sobre el que signifiquen aquestes ARE amb la presència de Joan Guinovart, arquitecte i membre del Secretariat Nacional de la CUP a la que seguirà la del 3 de febrer a les 20:00 a l’Ateneu Popular de Ponent de Lleida amb la presència del mateix Guinovart i de la regidora de la CUP a Sant Celoni, Montserrat Vinyets. Posteriorment aquest cicle s’estendrà a altres ciutats i pobles afectades per l’ARE. 



Aquestes Àrees estratègiques venen a engrossir els pisos en construcció o projectats a les ciutats on es te prevista la seva aplicació tot i la desacceleració en la seva venda i construcció. Cal fer esment que segons estudis realitzats pel Ministeri de l’Habitatge Lleida es la setena població en proporció al rànquing espanyol d’estoc inmobiliari amb una ràtio de 20 habitatges desocupats cada 1000 lleidatans. 



Aquesta intervenció atempta contra l’autonomia dels ajuntaments. Els municipis afectats per una ARE han vist com, de facto, es definia el seu planejament urbanístic per decret i sense possibilitat d’intervenció municipal. D’aquesta manera, els canals de participació ciutadana obligatoris i previstos per la legislació vigent en matèria de planejament urbanísitic, han quedat aplaçats per d’aquí a 10 o 15 anys. Els grans trets de la planificació urbanísitica municipal per a la propera dècada ja han estat decidits impedint el posicionament de la ciutadania. 



Cal realitzar mesures enèrgiques per garantir el dret a l’habitatge. Ja el 2005, el Col·legi d’Arquitectes de Lleida assegurava que el 40 per cent dels habitatges projectats a la província de Lleida obeïen a l'especulació. En l’actualitat la xifra dels habitatges buits a la provincia de Lleida segons estudis realitzats pel Ministeri de l’Habitatge, es d’uns 8212 pisos nous buits tot i que, de ben segur, son superiors   



Des de la CUP defensem que el dret a l’habitatge sigui un dret efectiu. Ens manifestem obertament a favor dels pisos de protecció oficial i dels pisos socials que necessàriament han d’anar acompanyats d’altres mesures en el foment de la rehabilitació i en la utilització dels pisos buits. Rebutgem aquests ARE ja que darrera s’amaga una operació urbanística de creixement insostenible i especulatiu.