La CUP proposa fer 'escac al rei' i reclama que la Paeria retiri els símbols borbònics


La CUP de Lleida va presentar el dimarts 13 de novembre una proposta de resolució al registre de l'Ajuntament de Lleida on es proposa que el consistori commemori els 300 anys de la batalla d'Almansa i la caiguda de la ciutat de Lleida en mans borbòniques erigint un monument d'homenatge als resistents lleidatans de 1707, que es retiri el bust del Borbó que presideix la Sala de Plens, que s’insti al bisbat lleidatà a retirar l'escut d'armes dels borbons de la façana principal de catedral nova de Lleida i que es declari la monarquia borbònica espanyola com a institució no grata a la nostra ciutat. La CUP de Lleida donava així el tret d'inici a la campanya nacional que sota el lema "Escac al rei. Escac a Espanya. Construïm la república dels Països Catalans" pretèn reivindicar una construcció republicana de la nació catalana.



El text de la proposta presentada era el següent:


INTRODUCCIÓ



El 25 d'abril de 1707, a la població manxega d'Almansa, els exèrcits borbònics, comandats pel duc de Berwick, van derrotar la coalició austriacista en una batalla sagnant. Arran d’aquesta derrota, les tropes francocastellanes ocuparen els Regnes d'Aragó i de València i una part de les terres de ponent del Principat de Catalunya. Aquell mateix any, Xàtiva, Vila-real i Lleida foren saquejades i incendiades com a mesura de càstig ordenada per Felip V de Borbó, que el 29 de juny de 1707, signà els Decrets de Nova Planta per a l'Aragó i València, que més endavant també promulgà a Mallorca (1715) i Catalunya (1716).


En el Decret de 1707, el rei Borbó exposà les seves intencions en els següents termes: "He juzgado por conveniente (...) mi deseo de reducir todos los reinos de España a la uniformidad de unas mismas leyes, usos, costumbres y tribunales, gobernándose igualmente todos por las leyes de Castilla". Per tant, la dinastia dels Borbó fou la responsable de la liquidació de les institucions sobiranes dels Països Catalans i des d'aleshores passàrem a ser considerats com a un territori ocupat i s'inicià un procés de castellanització de la nostra nació que encara avui dia patim.



A les comarques del País Valencià la derrota de 1707 és recordada popularment amb la dita "Quan el mal ve d'Almansa a tots alcança", expressió ben certa si tenim en compte que sense aquell fatídic 25 d'abril mai s’hauria esdevingut l'11 de novembre de 1707 a Lleida. No en va, fórem ocupats però mai vençuts, atès que durant 300 anys la resistència als Estats espanyol i francès ha estat constant i, avui dia, malgrat tot, continuem lluitant per recuperar la nostra sobirania nacional.


El coneixement i la divulgació dels fets històrics és una eina important pel desvetllament d’una consciència nacional crítica i participativa i amb el propòsit de commemorar els 300 anys de la derrota d'Almansa, la caiguda de Lleida, i les conseqüències de l'ocupació dels Països Catalans, la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) proposa al Ple Municipal de l’ajuntament de Lleida l’aprovació de la següent resolució:
RESOLUCIÓ



1.- Que l’ajuntament de Lleida instal·li una placa o monument commemoratiu en una cèntrica plaça de la ciutat on es recordi l’efemèride i als resistents lleidatans de 1707.


2.- Que l’ajuntament de Lleida retiri el bust del Borbó Juan Carlos I que presideix la Sala de Plens, atès que es tracta d’un descendent de Felip V i que és el representant d’una monarquia lliberticida i anticatalana, responsable de l’abolició dels nostres furs i constitucions.
 3.- Que l’ajuntament de Lleida es posi en contacte amb el bisbat de Lleida i l’hi sol·liciti la immediata retirada de l’escut d’armes dels borbons que presideix la façana de la Catedral Nova de Lleida. 4.- Que l’ajuntament de Lleida declari públicament com institució no grata en la nostra ciutat, la monarquia borbònica espanyola.