Manolo Tomàs 'És el mateix transvasar aigua de l'Ebre que del riu Segre'
Manolo Tomàs, el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, ha tornat a la primera plana de l'actualitat amb els nous plans governamentals de transvasar aigua del riu Segre. Tomàs afirma en una entrevista publicada la setmana passada al diari Avui que "la situació de l'àrea metropolitana és complexa, però recórrer als desequilibris i a la vella cultura de l'aigua no solucionarà res". El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre es mostra molt decebut amb el Govern de la Generalitat i li retreu que "en només tres setmanes, des d'abans de les eleccions, el tripartit ha passat de demanar el vot per enterrar els transvasaments a ser-ne el promotor". Manolo Tomàs sentencia que "en les actuals condicions estem obligats a mobilitzar-nos".
Què li semblen els plans del govern per fer front a aquesta "emergència nacional"?
Crec que això de l'emergència nacional és una exageració i que demostra un gran nerviosisme per part del conseller. Nosaltres estem en contra de tot tipus de transvasament i, esclar, també del Segre. No solucionarà el problema i en crearà molts altres a nivell mediambiental, especialment a l'últim tram del riu Ebre. L'aigua del Segre és de molt bona qualitat, i la seva aportació és ecològicament preciosa, ja que ajuda a diluir la contaminació que porta l'Ebre de l'Aragó. Per a nosaltres és el mateix transvasar aigua del Segre que de l'Ebre, i ens hi oposarem sempre.
Medi Ambient també ha desmentit que tingui previst connectar la xarxa de l'Ebre i la del Ter-Llobregat, perquè Barcelona es pugui abastar amb aigua de l'Ebre a través del minitransvasament...
L'amenaça no ha desaparegut. El govern té la prolongació sobre la taula, i no podem compartir aquesta idea, plantejada ja en el seu moment per CiU i PP. La situació de l'àrea metropolitana és complexa, però recórrer als desequilibris i a la vella cultura de l'aigua no solucionarà res. En tot cas, estem molt decebuts. En només tres setmanes, des d'abans de les eleccions, el tripartit ha passat de demanar el vot per enterrar els transvasaments a ser-ne el promotor. A més, aquesta proposta no té res a veure amb la sequera, sinó que és antiga, i s'aplica aprofitant l'oportunitat. Mentre no se'n desmarquin per separat, la responsabilitat serà dels tres partits que donen suport al govern.
Els ànims s'encrespen i apareixen retrets entre sectors i territoris.
Estem d'acord amb el conseller que fa falta tranquil·litat i ponderació. Però és el mateix govern que ha plantejat treure aigua del Segre sense estudis de viabilitat ni transparència. I és la mateixa política malgastadora del govern la que està provocant enfrontaments. Enmig de la sequera, quin sentit tenen la gran quantitat de regadius que està promovent el departament d'Agricultura, una política que no es correspon amb els recursos existents. Per no parlar del model urbanístic, o les pèrdues que registren les xarxes d'abastament públiques... I em sembla molt mal model gestionar la sequera traspassant la responsabilitat a Agbar, una empresa que el seu objectiu és generar beneficis... Pot arribar a coexistir la sequera sense aplicar restriccions, però han de canviar unes quantes coses perquè no s'acabi convertint en crònica.
Com hi respondrà el moviment antitransvasament ?
En les actuals condicions estem obligats a mobilitzar-nos. Ja ens hem quedat altres vegades sense suport polític, però la gent de l'Ebre respondrà, no li fa cap gràcia que es jugui amb les seves perspectives de futur.